Tuin
Wat voor tuin past er nu bij een koloniewoning? Volgens de richtlijnen van de Maatschappij van Weldadigheid zou de tuin van een koloniehuis moeten passen bij de landschapsstructuren binnen de koloniehistorie:
"Het beeld van het erf werd bepaald door de functionaliteit van de voedselvoorziening voor het gezin: enkele fruitbomen, een moestuin, vruchtdragende struiken, voor de aardigheid een kleine bloementuin en een paar sierheesters.
Tegenwoordig beschouwen we dit beeld als deel van de romantiek van het platteland. Daarnaast waren er vaak wat dieren op het erf, zoals kippen, schapen, een koe, een geit en soms een bijenstal. Een hek of lage meidoornhaag zorgden ervoor dat de dieren niet in de moestuin kwamen. Aan de randen van het erf groeiden wat bomen en struiken die van nature in de omgeving voorkwamen. Het beeld van dit erf is open, niet alleen gericht op de buiten wereld, maar daar ook zichtbaar voor. De landbouwgrond grensde rondom aan het erf. Strak en gelijkvormig, ongeveer 3 hectare groot. Dit karakteristieke beeld willen we behouden, herstellen of creëren. "
Het ontwerp van de tuin is gemaakt https://greenfixx.nl/ en https://buroclabbers.nl/
En na weken van plannen is het dan eind mei zover. De mannen van Greenfix gaan aan de slag.
Nu de zomer ten einde is, worden de details ingevuld voor de beplanting. Komen er Corylus avellana 'Cosford', Hydrangea paniculata 'Early Sensation' , Rododendron, Hazelaars?
Na het maken van de plannen gaan de mannen van Greenfixx aan de slag.
En binnen een paar dagen is het grasveldje rondom het huis verandert in een tuin.
En nu maar wachten tot alles gaat groeien en bloeien. En dan gaan we de conclusie trekken of we geslaagd zijn om aan te sluiten bij de richtlijnen van de Maatschappij van Weldadigheid.
En dan is het lente 2021 ...
Met dank aan: https://greenfixx.nl/ en https://buroclabbers.nl/