Koloniewoning off-grid  

Dromen - Durven - Doen

Onthulling van de plaquette

Vrijdag 21 februari 2020, een bijzondere dag.

In de ochtend is er een afspraak met RTV Drenthe, na een bakkie koffie op huis Westerbeek en een introductie gaan we (Hilco Broekman, Minne Wiersma, Hans Cevat en Wanda Torrenga) naar de woning.

De woning staat

De woning staat!
Sinds afgelopen maandag is er zoveel gedaan: de wanden zijn gezet, het dak zit erop en de metselaars zijn inmiddels begonnen. Het is mooi om het nu van binnen te kunnen zien.  Maanden hebben we zitten bedenken hoe de indeling zou moeten worden en het is vanaf papier niet altijd goed in te schatten hoe het er in werkelijkheid gaat uitzien. 
Het voldoet helemaal aan onze verwachtingen. Zo mooi. 
Nadat alle opnames voor radio en tv gemaakt zijn zit het ochtendprogramma erop. 

Minne beantwoord vragen van de Hielke Meijer van RTV Drenthe

 

De cameraman van RTV Drenthe is bezig met de voorbereidingen


In de middag start het programma in het Huis van Weldadigheid. Zodra iedereen een plekje gevonden heeft in de zaal opent Minne Wiersma, algemeen directeur van de St. Maatschappij van Weldadigheid, de middag.
Daarna is het de beurt aan Hilco Broekman van Bouwbedrijf Broekman. Hij staat stil bij de stappen die de afgelopen jaren al zijn gedaan om duurzaam en energieneutraal te bouwen. Voor de off-grid woningen aan de Hooiweg is  het startschot iets meer dan 2 jaar geleden gegeven. 5 Koppels hadden belangstelling voor de 2 beschikbare kavels. 
Nu, meer dan 2 jaar later, is het dan zover: van die 5 koppels is er nog 1 koppel over en de bouw van de eerste (bijna) off-grid woning is begonnen. Het grootste probleem waar een oplossing voor gezocht moest worden is de elektriciteitsvoorziening. Na veel onderzoek en rekenwerk is er besloten om toch een aansluiting op het electriceitsnet te realiseren. Zonder deze aansluiting is het niet mogelijk om een comfortabel huis te creëren. Misschien is het over een paar jaar mogelijk. Op dit moment is het echter een brug te ver. Deze koloniewoning is echter wel een nieuwe stap op de weg die is ingeslagen door Bouwbedrijf Broekman en installatiebedrijf Sjabbens voor het duurzaam en energieneutraal bouwen.
Alex van Hout (Directeur-bestuurder van Noordelijk InnovatieLab Circulaire Economie-NICE-) neemt het stokje over van Hilco. Uit zijn presentatie komt wel duidelijk naar voren dat we allemaal, als overheid, als bedrijven en als gebruikers/bewoners een andere manier van denken moeten hebben/krijgen. 
We herkennen ons is die gedachte. “Waarom een off-grid koloniewoning” is voor ons verandert in “waarom geen
off-grid koloniewoning”. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Sta open voor veranderingen.

  • We zijn in Huis van Weldadigheid - 21 februari 2020
  • Waarom zijn we hier - 21 februari 2020
  • Agenda 21 februari 2020
  • Minne heet iedereen welkom
  • Hilco geeft uitleg - 21 februari 2020
  • Alex van Oost (NICE) aan het woord - 21 februari 2020


Na de afsluitende woorden van Henk Doeven, wethouder van de gemeente Westerveld gaan we met de kolonietram naar de woning.

De kolonietram staat klaar - 21 februari 2020

 

Aankomst bij de koloniewoning - 21 februari 2020


Daar wordt een plaquette onthuld door Henk Doeven en Wanda Torrenga, als officieel startpunt van de bouw van de off-grid koloniewoning.

Alle aanwezigen worden daarna uitgenodigd om even binnen te kijken. Een woning die vooralsnog niets anders is dan alle andere koloniewoningen die de afgelopen jaren gebouwd zijn.
Toch is met de bouw van deze woning een grote stap gezet om met de nieuwste technieken een woning te bouwen die voorzien is van zonnepanelen, warmtepomp, eigen drinkwater en een eigen riolering. Een hele mooie ontwikkeling. We gaan het gewoon doen is het motto de afgelopen jaren geweest en het is mooi om onderdeel te zijn van zo’n project.


  • De genodigden lopen richting de woning - 21 februari 2020
  • Hans en Wanda met de plaquette - 21 februari 2020
  • Wanda en Wethouder Henk Doeven plaatsen de plaquette - 21 februari 2020
  • De plaquette is geplaatst - 21 februari 2020