Koloniewoning off-grid  

Dromen - Durven - Doen

13 april 2019 - Dagblad van het Noorden

Ze worden off-grid. Dat betekent dat de huizen geen aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen. Maar ze zullen ook zonder riool, aardgasloos én losgekoppeld van het drinkwaternet worden opgeleverd. Toch hoeven de toekomstige bewoners geen enkel comfort te missen, verzekert aannemer Hilco Broekman uit Nijensleek.


Dit najaar zet hij, aan de Hooiweg-Zuid in Frederiksoord, naar verwachting de schop in de grond voor de eerste twee van deze woningen: huizen dus zonder ook maar enige nutsaansluiting, die compleet zelfvoorzienend zijn. Het wordt ‘een uniek experiment’, volgens Broekman. ,,Voor zo ver ik weet, is dit nog nergens ter wereld uitgeprobeerd.”

Tientallen energieneutrale, ‘nieuwe koloniewoningen’

Zijn bedrijf was de afgelopen jaren al verantwoordelijk voor de bouw van tientallen ‘nieuwe koloniewoningen’ in Frederiksoord en Wilhelminaoord. Deze huizen lijken uiterlijk als twee druppels water op de koloniehuisjes die zo’n tweehonderd jaar geleden in deze contreien werden gebouwd. De nieuwe koloniewoningen zijn evenwel energieneutraal: ze zijn optimaal geïsoleerd en de bewoners wekken zelf net zo veel energie op als dat ze verbruiken.
,,Dat concept is ook de basis van het plan voor de off-gridhuizen”, legt de aannemer uit. Maar bij de realisatie dáárvan gaat hij nog een heel aantal stappen verder.

‘Nieuwe techniek, waar weinig ervaring mee is’

Broekman bracht zijn plannen voor deze twee koloniewoningen eerder al naar buiten. Maar om de huizen ook zonder de gangbare nutsaansluitingen van alle moderne comfort te kunnen voorzien zijn ‘complexe oplossingen’ nodig. ,,Je praat over deels nieuwe techniek, waar nog weinig ervaring mee is. Om die in te kunnen zetten, hebben we in één geval zelfs een geheimhoudingsovereenkomst moeten tekenen.”

Al bij al heeft het technisch ontwerp heel wat tijd gekost, maar bijna alle puzzelstukjes liggen nu op hun plaats. Voor het eind van het jaar kan de bouw beginnen, denkt Broekman.

Hoe sla je surplus aan stroom op?

Zoals bij alle nieuwe koloniewoningen leveren zonnepanelen de benodigde stroom. Aardwarmte en een warmtepomp houden de huizen op temperatuur en zorgen voor warm water. ,,Maar ’s zomers heb je stroom over, in de winter kom je te kort. Om deze twee woningen zelfvoorzienend te krijgen, moest iets bedacht worden om elektriciteit op te slaan.” Broekman en de Dieverder installateur Arend Sjabbens vonden de gebruikelijke lithiumaccu’s geen optie, want niet duurzaam.

,,We zijn tenslotte uitgekomen bij het Belgische bedrijf Solenco. Dat heeft een Power Box ontwikkeld, die simpel gezegd stroom opslaat als gasvormig waterstof. Het gas kan zo nodig weer terug worden omgezet tot elektriciteit. Bij dit proces komt geen CO2 vrij, voor ons een belangrijk criterium. Wel produceert de Power Box warmte, maar die kan weer gebruikt worden voor de verwarming en het warmwatersysteem. We zijn nu alleen nog aan het puzzelen hoe je de waterstof het best kunt opslaan.” De Power Box is een kast van 1.40 meter bij 85 centimeter, die makkelijk in de berging past. Een IBA-systeem (IBA: Individuele Behandeling Afvalwater) vangt alle afvalwater op en breekt de verontreiniging af. Broekman: ,,Een moderne variant op de septictank.”

Opgevangen hemelwater gezuiverd tot drinkwater

Daarnaast levert het Hardenbergse bedrijf Mijn Waterfabriek een vat dat hemelwater ondergronds opvangt, waar er geen zuurstof bij kan. Gezuiverd is dit water te gebruiken in bijvoorbeeld het toilet, de wasmachine en de tuin. In een tweede circuit wordt het water door middel van ultraviolet licht verder gereinigd en geschikt gemaakt om te drinken.

Zin gekregen om hier straks zelf te gaan wonen? Helaas, de twee huizen zijn al verkocht. ,,De toekomstige bewoners”, vertelt Broekman, ,,hebben we van meet af aan ook nauw betrokken bij alle keuzes die gemaakt moesten worden.” Hoewel daar nog geen besluiten over zijn gevallen, sluit de aannemer niet uit dat er na deze twee woningen in de toekomst nog meer off-gridhuizen komen.


Bron Hans Knijff (Verslaggever redactie Drenthe)https://www.dvhn.nl/drenthe/Nog-dit-jaar-schop-de-grond-in-voor-compleet-zelfvoorzienende-huizen-in-Frederiksoord-24362521.html