Koloniewoning off-grid  

Dromen - Durven - Doen

In het nieuws...

6 Juli 2022 - Hollandse Zaken

Voor het programma Hollandse zaken (Omroep MAX) met het onderwerp  'Van het gas' zijn er ook opnames gemaakt van onze woning.
In dit programma krijgen grote maatschappelijke kwesties  een gezicht door reportages door het hele land over uiteenlopende onderwerpen.
Voor meer details:  MAX Hollandse Zaken 

December 2021 - Vakblad Installatie 

In het vakblad een verhaal over vijftig koloniewoningen in het Drentse Frederiksoord. De bewoners hebben warmtepompen, 32 zonnepanelen, leven op regenwater en zijn van de riolering losgekoppeld. De eerste twee huizen gaan volgend jaar een stap verder. De bewoners krijgen thermische aardwarmte en zijn daarmee dichterbij off-grid wonen. 


https://www.installatie.nl/eisbook/installatie-nummer-08-2021/

20 augustus 2021 - RTV Drenthe 

Zomerwarmte opgeslagen om koloniewoningen 's winters te verwarmen

Koloniewoning van de Toekomst - eigen foto

Volledig zelfvoorzienende koloniewoningen in Frederiksoord zijn een stap dichterbij.
Nu moeten de nieuwe huisjes in de winter nog gebruik maken van het elektriciteitsnet,  maar dat is straks verleden tijd door in de zomer warmte op te slaan voor de koude maanden. 
Lees hier het gehele artikel

maart 2021 - De Boodschapper

 Wonen zoals vroeger in een nieuw huis

Stel, je woont in een mooi huis en een prachtige omgeving, maar je huis is niet ideaal als je gezondheidsproblemen hebt. Dan kan je op zoek gaan naar een nieuw huis en uitkomen bij een "Koloniewoning van de Toekomst"...  Lees hier het gehele artikel

Koloniewoning van de Toekomst


01 oktober  - Rabo & Co

Toekomst omarmt historie


Op de historische grond aan de onverharde Hooiweg in Frederiksoord stond ooit een koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid. Lees hier het gehele artikel

23 september - Dagblad van het Noorden

Provincie wil bouwbedrijf steunen met geld voor innovatieve thermische opslag 

Bouwbedrijf Broekman uit Nijensleek krijgt, als de leden van Provinciale Staten ermee instemmen, een subsidie van 163.431 euro van Provincie Drenthe. Hiermee kan het bedrijf innovatieve thermische opslag mogelijk maken in nieuwe koloniewoningen in Frederiksoord. 
Lees hier het artikel


05 September - Dagblad van het Noorden

Unieke techniek, unieke plek, uniek wonen!

Hans Cevat (69) en Wanda Torrenga (55) zijn de bewoners van het eerste (bijna) zelfvoorzienende huis ter wereld, in Frederiksoord.  Lees hier het artikel

15 Juni - de Star

Eerste off-grid woning in gebruik genomen.

Perceel 475 is weer bewoond en evenals 200 jaar geleden zonder nutsvoorzieningen.

In Juni 2020 is de redactie van de-Star op bezoek geweest.  Een gezellige ochtend waarop de redactieleden een rondleiding hebben gehad (na de koffie) en waarop wij, als nieuwe bewoners van Frederiksoord ook wat meer informatie hebben gekregen over het dorp en de bijzonderheden van dit prachtige gebied.
Lees hier het artikel

Aankomst gasten bij de koloniewoning - 21 februari 2020


April 2020 - Vakblad Riolering

Eerste koloniewoning zonder aansluiting op riolering bijna gereed

Koloniewoning off-grid ready in aanbouw

Tekst: Johan Koning

In het Drentse dorp Frederiksoord, aan de Hooiweg, wordt op dit moment een zogenoemde off grid ready koloniewoning gebouwd. De oplevering vindt naar verwachting eind mei plaats. Dat betekent dat dit woonhuis niet aangesloten gaat worden op gas, water en riolering. Het toekomstige woonhuis van Hans Cevat en zijn partner Wanda Torrenga krijgt wel een aansluiting op het electriciteitsnet, omdat op dit moment de techniek nog niet zo ver is dat zij ook zonder deze nutsvoorziening kunnen.
Lees hier het volledige artikel

21 februari 2020 - RTV Drenthe

Koloniewoning van de toekomst zonder riolering

              geschreven door: Hielke Meijer

Na acht jaar duurzame koloniewoningen bouwen zit duurzaamheid Hilco Broekman  uit Nijensleek in het bloed. Duurzaamheid is ondertussen meer dan gasloos bouwen en zonnepanelen of warmtepompen voor de energiebehoefte installeren. Broekman zet nu een volgende stap, door woningen niet op de riolering, waterleiding en electriciteitsnet aan te sluiten.

Lees hier het volledige artikel

 

30 januari 2020 - Dagblad van het Noorden

Het eerste (bijna) zelfvoorzienende huis ter wereld is in aanbouw in Drenthe. 

Over drie weken is de woning, aan de Hooiweg-Zuid in Frederiksoord, in casco gereed.

Aardwarmte en een warmtepomp houden de woning straks op temperatuur en leveren warm water. 
Zonnepanelen voorzien het huis van stroom. Maar de woning krijgt ook geen aansluitingen op het riool en het drinkwaternet en wordt hiermee compleet off-grid, zoals het in vaktermen heet.


Lees hier het volledige artikel 

 01 december 2019 - Bouwbedrijf Broekman

Ruim twee jaar zijn we met ons Bouwteam, Installatiebedrijf Dick Sjabbens, Stichting Maatschappij van Weldadigheid, de opdrachtgevers en een betrokken koloniewoningbewoner, bezig met de voorbereidingen van twee off grid koloniewoningen aan de Hooiweg in Frederiksoord: woningen die zonder aansluiting op water, riolering en elektra gebouwd zullen worden. De vergunning voor het bouwen van één woning is inmiddels rond en de kavels hebben we uitgezet. 


Lees hier het gehele artikel

 

 13 april 2019 - Dagblad van het Noorden

Nog dit jaar schop de grond in voor compleet zelfvoorzienende huizen in Frederiksoord


Ze worden off-grid. Dat betekent dat de huizen geen aansluiting op het elektriciteitsnet krijgen. Maar ze zullen ook zonder riool, aardgasloos én losgekoppeld van het drinkwaternet worden opgeleverd. Toch hoeven de toekomstige bewoners geen enkel comfort te missen, verzekert aannemer Hilco Broekman uit Nijensleek.

Dit najaar zet hij, aan de Hooiweg-Zuid in Frederiksoord, naar verwachting de schop in de grond voor de eerste twee van deze woningen: huizen dus zonder ook maar enige nutsaansluiting, die compleet zelfvoorzienend zijn. Het wordt ‘een uniek experiment’, volgens Broekman. ,,Voor zo ver ik weet, is dit nog nergens ter wereld uitgeprobeerd.”

Lees hier het gehele artikel

02 april 2019 - Bouwbeurs

Bouwbedrijf Broekman, dat eerder deze maand is uitgeroepen tot het meest duurzaamste bouwer, gaat off-grid  koloniewoningen bouwen.  De energie neutrale huizen in Wilhelminaoord krijgen elk een eigen waterstofopslag die ontwikkeld is door het Belgische bedrijf Solenco Power.  

Lees hier het hele artikel

08 maart 2019 - Provincie Drenthe

Op het Duurzaam Drenthe Event 2019  is Bouwbedrijf Broekman gekozen tot duurzaamste bedrijf van Drenthe 2019! Dit vanwege de ontwikkeling van twee koloniewoningen zonder aansluiting op gas, water en elektra!  lees hier het gehele artikel

08 november 2018 - Kennispoort Regio Zwolle

De Koloniewoningen van de Toekomst worden in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid gebouwd door Bouwbedrijf Broekman en Installatiebedrijf Sjabbens. Kennispoort Regio Zwolle is ingeschakeld voor advies en kon onder andere meedenken over de batterij voor de opslag van elektriciteit. Kennispoort Regio Zwolle heeft het project vervolgens gekoppeld aan Windesheim.  

Studenten maken een plan om de woningen in de markt te zetten.bron:  https://www.kennispoortregiozwolle.nl/